Zəncəfil kökü vitaminlər və efir yağları ilə zəngindir və immunostimulyasiya edən vasitə hesab olunur.
“Medicina” xəbər verir ki, mədə-bağırsaq traktının problemləri olanlarф zəncəfil qıcıqlandırıcı təsir göstərir, buna görə də xəstəliyin əlamətlərini gücləndirə bilər. Həm də qızdırma zamanı müalicəvi kökdən imtina etmək lazımdır, bu yalnız istiliyi artıra bilər.
Zəncəfil kökünün tərkibində çoxlu faydalı maddələr var. Tərkibində maqnezium, fosfor, kalsium, dəmir, sink, kalium, xrom, manqan, silisium mineralları, həmçinin A, B1, B2, B3, C, E və K vitaminləri var. Leysin kimi amin turşuları ilə də zəngindir: valin, izolosin, treonin, lizin, metionin, fenilalanin və triptofan.
Zəncəfilin düzgün qəbulu:
• Kökün bir parçasını çeynəyə bilərsiniz ki, faydalı komponentlər ağız mukozasına hopsun və infeksiyanın yayılmasının qarşısını alsın.
• İncə dilimlənmiş zəncəfili çay kimi qaynar suda dəmləyə bilərsiniz. İstəyə görə darçın, mixək əlavə edin. İçkinin dəmlənməsin, sonra bir stəkana bir parça limon və bal qoyun.
Faydalı xüsusiyyətlərini ciddi şəkildə azalda bilən zəncəfil çayının dəmlənməsi zamanı səhvlər:
• Tərkibində çoxlu faydalı maddələr olan qabığı soymayın. Zəncəfil kökünün sadəcə bir parçasını kəsmək, yumaq və lazım olduqda təmizləmək tövsiyə olunur.
• Kökü sərin və ya çox isti suda dəmləməyin. Optimal temperatur hava qabarcıqlarının sudan qalxmağa başladığı vaxtdır.
• İçkini 10-15 dəqiqə dəmləmək kifayətdir.
• Uzun müddət saxlamayın
Günay Quluzadə