Qaraciyər, böyrək, ürək, ağciyər, traxeya, ağ ət... Kəsilən heyvanın içalatı da qədim türk mətbəxində israf olunmayıb, daxili orqanlardan dadlı cızbız icad olunub.
Cız-bız adı quyruq tikələrinin sacda çızıldayıb çırtlamasından götürülüb. Bu yemək Cənubi Azərbaycnada Çığır-bağır da adlandırılır.
Bəs daxili orqanları yemək orqanizmə zərərli deyilmi? Axı çox orqanlarda toksinlər toplanır?
Medicina.az cız-bızın kimlərə zərərli olmasını araşdırıb.
Tibdə və qida terminologiyasında heyvanın daxili orqanları subərzaq adlanır.
Onlar 2 kateqoriyaya bölünür: sırf daxili orqanlar, beyin və xaricdə qalan orqanlar: quyruq, dil, qulaqlar, baş, kəllə, sümüklər.
Bu hissələrdən delikates yeməklər hazırlanır.
Ayrı-ayrılıqda bu hissələrin hər biri mineral və vitaminlərlə, zülalla zəngindir.
Lakin bəzi xəstəliklər var ki, onlarda yağlı cız-bız yemək olmaz.
Bunlara:
- Damar tıxanıqlığı olanlar, ateroskleroz
- Dağınıq skleroz
- Böyrək çatışmazlığı
- Ürək-damar xəstəlikləri
- Ürəyində stend olanlar
- Qanda xolesterin, triqliseridlər yüksək olanlar
- Şəkərli diabet xəstələri
- Aşırı piylənməsi olanlar
- Beyin qan dövranı pozulanlar
- Qaraciyər piylənməsi
- Bel nahiyədə piylənmə olanlar
- Ürək damarlarında tutulması olanlar