Mətbəxlərimizin əvəzolunmaz ədviyyatları olan istiot və pul bibərinin fərqləri çoxlarını maraqlandırır.
Medicina.az xəbər verir ki, acı sevənlərin mətbəxində əvəzolunmaz yer tutan bibər sortları fərqli emal üsulları ilə özünəməxsus dadlar təqdim edir.
Fərqlər...
İstehsal prosesi və qurutma üsulu
İstiot: Günəşdə qurudulmuş halda örtülür və islandığı üçün rəngi tünd qəhvəyi və ya qara olur. Qurutma zamanı dadını artırmaq üçün vaxtaşırı duz və yağ əlavə edilir.
Pul bibəri: Qırmızı bibər günəşdə qurudulur və sonra lopa halına salınır. Əsasən parlaq qırmızı rəngdədir və adətən əlavə emala məruz qalmır.
Rəng
İstiot: Tünd qırmızı və ya qəhvəyi çalarlardadır.
Pul bibəri: Canlı qırmızı rəngə malikdir.
Dad və acılıq
İstiot: Daha şirin və azca istiotlu qoxuya malikdir. Onun acılığı yavaş-yavaş hiss olunur.
Pul bibəri: Daha kəskin və birbaşa hiss edilən acıdır.
İstifadəsi
İstiot: Xüsusilə küftə, kabab və müxtəlif yeməklərdə istifadə edilir.
Pul bibəri: Şorbalara, ət yeməklərinə, souslara və yumurtalara əlavə edilir.
Xülasə, istiot xüsusi qurutma üsulu ilə istehsal olunur, daha tünd rəngdədir və daha aromatik dada malikdir. Pul bibəri isə daha kəskin acı dadı və qırmızı rəngi ilə tanınır.
Aygün
Medicina.az