İstilik, həddindən artıq günəş aktivliyindən stress altında olan bədəndəki yükü azaltmaq üçün yemək vərdişlərində dəyişiklik etməlisiz.
“Medicina” xəbər verir ki, qastroenteroloq-hepatoloq Kalandia Şotanın sözlərinə görə, isti havalarda menyudan çıxarılmalı məhsullar bunlardır.
1.Qırmızı ət. Həzm fermentlərinin gücləndirilmiş rejimdə işləməsini təmin edir və yalnız bundan sonra bağırsaqlara sorulur.
Buna görə isti havalarda dəniz məhsulları və ya quş ətinə üstünlük vermək daha yaxşıdır. Əgər həqiqətən şirəli mal əti biftek istəyirsənsə, günortadan sonra, istilər azaldıqda yemək olar.
2.Qadağa altında, qəribə də olsa, dondurmadır. İstidə, doymuş yağlı dondurma növlərini həzm sistemi üçün sadə olanlarla əvəz etmək məsləhət görülür, bu da bədəni karbohidratlar və maye ilə doyurmağa kömək edir, lakin eyni zamanda nə qaraciyərə, nə də mədəaltı vəziyə yük vermir.
3. İsti günlərdə qəhvə tövsiyə edilmir. Bu içki elektrolitləri və mayeləri yuyacaq sidikqovucu təsirinə görə bədəni susuzlaşdırır.
Buna görə də, isti havalardaçay içmək daha yaxşıdır.
4.Ədviyyatlar: zəncəfil, qırmızı və qara bibər. Bu cür ədviyyatlardan çox olan yeməklərə üstünlük verməyin, çünki bədən üçün onlarla yeməkləri həzm etmək çətindir.
Aynurə Məmmədova