Tərkibi yüksək miqdarda kaliumla zəngin olan meyvələr insultun qarşısını almağa kömək edə bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, insult ciddi və həyati təhlükədir.
O beynin bir hissəsinə qan tədarükü kəsildikdə baş verir, adətən ya qan laxtalanması və ya qan damarının yırtılması səbəbindən baş verir. Yediyiniz yeməklər də daxil olmaqla insult riskinə səbəb ola və ya qarşısını ala bilər.
Xüsusilə duzlu qidalardan uzaq durmaq lazımdır, çünki natrium qan təzyiqini artırır. Bunun səbəbi natriumun qan damarlarına əlavə təzyiq göstərərək, orqanizmdə mayenin tutub saxlanmasına səbəb olur.
Kalium natrium səviyyəsini birbaşa azaltmır, lakin kaliumla kifayət qədər qidalar natriumun təsirlərinin qarşısını almağa kömək edə bilər. Bəzi tədqiqatlar da göstərmişdir ki, kaliumsuz bir pəhriz insult riskini artıra bilər. Nə qədər çox kalium yeyirsinizsə, o, bədəndən bir o qədər çox natrium çıxarır və buna görə də qan təzyiqinə müəyyən qədər nəzarət edir.
Bu səbəbdən banan və kalium yüksək olan digər qidaları yeməyi tövsiyə edib. Bananlar yüksək kalium tərkibi ilə tanınır, lakin bişmiş kartof, balqabaq, süd və toyuq döşü də yaxşı mənbələrdir.
Qara gavalı təkcə güclü kalium mənbəyi deyil, hətta sağlam sayılmayan pəhrizlərdə belə, damarları qoruyaraq və oksidləşdirici stressdən yaranan zərərləri azaltmaqla ürək sağlamlığını iki yolla dəstəkləyir.
Aynurə Məmmədova