Əvvəllər yumurtanın tərkibində yüksək xolesterol olması problem hesab edilsə də, bu gün onun qanda xolesterinin səviyyəsinə təsiri sübut olunmayıb.
Buna görə də, insanların çoxu yumurtanı ürək sağlamlığına zərər vermədən orta miqdarda qəbul edə bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, həkim – diyetoloq İqor Strokovun sözlərinə görə, yumurtanın tərkibi bədəninizin ehtiyac duyduğu bütün vacib amin turşularını ehtiva edir.
“O yüksək keyfiyyətli zülal, vitamin B12, vitamin D, A vitamini, dəmir və bir çox digər vacib qida maddələrinin əla mənbəyidir. Bundan əlavə, yumurtanın tərkibində omeqa-3 yağ turşuları kimi sağlam yağlar da var.
Xolesterol. Qida xolesterolunun qanda xolesterinin səviyyəsinə yalnız məhdud təsir göstərdiyi sübut edilmişdir. Əksər insanlar ürək sağlamlığına xələl gətirmədən orta miqdarda yumurta yeyə bilərlər.
Çəki itirmək. Yumurta ilə səhər yeməyi, yüksək karbohidratlı səhər yeməyi ilə müqayisədə daha uzun toxluq hissi yaradır.
Yumurtanın tərkibindəki protein iştahı tənzimləməyə və yemək istəyini azaltmağa kömək edə bilər.
Göz sağlamlığı. Yumurtanın tərkibində lutein və zeaksantin də var. Bunlar gözləriniz üçün vacib olan və yaşa bağlı makula degenerasiyası riskinizi azalda bilən antioksidantlardır".
Aynurə Məmmədova