Bu tərəvəzi rasiondan əskik etməmək lazımdır. Xiyar 95 % sudan ibarətdir ki, bu da yayda orqanizm üçün əla maye mənbəyidir.
“Medicina” xəbər verir ki, terapevt Svetlana Nikitinanın sözlərinə görə, yayda xiyar yemək arıqlamağa kömək edir.
Digər faydaları:
Xiyar detoksifikasiyaedici təsirə malikdir. Onların sayəsində toksinlər bədəndən daha intensiv yuyulur, bu da dərinin və saçın vəziyyətini yaxşılaşdırır.
Arıqlamağa kömək edir. 100 qram xiyar yalnız 12 kilokalori ehtiva edir. Tərəvəzdə olan su və minerallar maddələr mübadiləsini və yağların yanmasını stimullaşdırır.
Həzm üçün faydalıdır. yüksək su və lif tərkibinin birləşməsi xiyarın gündəlik həyatda həzmi yaxşılaşdırmaq üçün yaxşı təbii vasitəyə çevrilir.
Ağız qoxusundan qurtulun. Xiyar antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir. Əgər bir dilim xiyarı ağzınızda təxminən 30 saniyə saxlasanız, ağız qoxusunun səbəbi olan bakteriyalar təsirsiz hala düşəcək.
Amerika mütəxəssislərinin araşdırmalarına görə, təzə xiyarın gündəlik istifadəsi insan orqanizmini susuzlaşdırmadan qoruyur, dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir və sümük sınıqları riskini azaldır.
Bundan əlavə, xiyar bədəni immunitet sistemini gücləndirən və ümumi rifahı yaxşılaşdıran bir sıra qida maddələrlə təmin edir.
Xiyar insan orqanizminin gündəlik K vitamini ehtiyacının 11%-i (qanaxmanın və müxtəlif qanaxmaların qarşısını alır, sümük toxumasının möhkəmlənməsinə kömək edir), C vitamini normasının 4%-ni, A vitamini normasının 2%-ni təşkil edir.
Xiyarın tərkibində tiamin, riboflavin, kalsium, dəmir, sink, mis və başqaları kimi vacib iz elementləri də var. Eləcə də xiyarda ligninlər - ürək-damar və onkoloji xəstəliklər riskini azaldan maddələr olur.
Aynurə Məmmədova