Şirənin tərkibində nə qədər çox karbohidrat və meyvə şəkəri varsa, sağlamlığa mənfi təsiri bir o qədər güclüdür.
Yayda təzə meyvə və giləmeyvə yemək orqanizmə daha yaxşı təsir edəcək, təzə meyvə şirəsindən daha effektiv təsir göstərəcək.
Çünki, bütün təzə sıxılmış şirələrdə meyvələrdə olan faydaların yarısı belə yoxdur. Həqiqətən, emaldan sonra qiymətli lif pulpadan yox olur.
“Medicina” xəbər verir ki, diyetoloq Andrey Lısenkonun sözlərinə görə, bu baxımdan ən zərərlisi şirin meyvələrdən - üzüm, banan, çiyələk və armuddan olan şirələridir.
Həkim vurğulayır ki, bütün qiymətli maddələr, vitaminlər və mikroelementlər belə şirələrdə yalnız hazırlandıqdan sonra ilk 15 dəqiqə ərzində saxlanılır. Sonra vitaminlər məhv olur.
Bundan əlavə, şirin meyvələrdən alınan təbii şirələrin həmişə çox yüksək kalorili və yüksək turşuluğa malik olduğunu unutmayın ki, bu da son dərəcə zərərlidir.
Hər qurtum şirədən sonra dişlərinizi yaxşıca fırçalamaq lazımdır. Əks halda təbii meyvələrdə bol olan turşu minaya zərər verəcək, çürük və digər diş problemlərinin yaranma şansını artıracaq.
Aynurə Məmmədova