Hər gün ət, xüsusən qırmızı ət yeyən insanlarda kolorektal - bağırsaq riski dəfələrlə artır.
Medicina.az xəbər verir ki, bunu Oksford universitetinin alimləri bildirib.
Onların 476 min insan arasında apardıqları sorğuya əsasən, 175.000 insanda koloraktal xərçəng riski aşkarlanıb. Onların 2,5 min nəfəri 5-6 il ərzində bağırsaq xərçəngindən dünyasını dəyişib.
Bu insanların qida rasionunu təhlil edərkən məlum olub ki, orta hesabla gündə 70-75 qr qırmızı və ya emal olunmuş ət ( kolbasa, sosis, konserv və s) yeyənlər 20% daha çox kolorektal şişə yoluxub.
Əlavə olaraq bu xərçəngi alkoqol da aktivləşdirir.
Alimlər qırmızı əti həftədə 2 dəfədən artıq qəbul etməməyi tövsiyyə edir.
ÜST 2015-ci ildən emal olunmuş əti mədə və kolorektal xərçəng yaradan qida siyahısında birinci yerdə qərarlaşdırıb.