Qoz bütün dünyada ən faydalı və qiymətli qida məhsulu sayılır. Müalicəvi və profilaktik xüsusiyyətlərinə görə qoz bütün digər çərəzlər arasında əsl çempiondur.
Medicina.az xəbər verir ki, qida mütəxəssisləri hər gün bir ovuc qoz ləpəsi yeməyi tövsiyə edirlər. Bunun insan sağlamlığına saysız-hesabsız faydaları vardır:
- Ürək və damarı xəstəliklərdən qoruyur
- Qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salır
- İnsult və infarktın riskini azaldır
- Şəkərli diabetin riskini azaldır
- Metabolik sindromunun profilaktikasıdır
- Beyinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır
- İnsanın əhvalını yaxşılaşdırır
- Təzyiqi tənzimləyir
- Güclü antioksidant xüsusiyyətlərinə görə orqanizmi hüceyrə səviyyəsində qoruyur
- Orqanizmdə iltihabları azaldır
- Artritin riskini azaldır.
- Süd vəzi xərçənginin riskini azaldır
- Prostat vəzi xərçənginin riskini azaldır
- Kişilərdə potensiyanı yaxşılaşdırır
- Yaddaşı yaxşılaşdırır
- Beyinin erkən qocalmasının qarşısını alır
- Yodla zəngin olduğundan qalxanvari vəzinin fəaliyyətinə çox müsbət təzir edir
- Sümüklərin sağlamlığına müsbət təzir edir
- Arıqlamağa kömək edir