Tərkibində nişasta olmayan konservləşdirilmiş tərəvəzlər xərçəngə tutulma riskini artırır.
Medicina.az xəbər verir ki, bu qənaətə Dünya Xərçəng Araşdırmaları Fondunun tədqiqatçıları gəlib.
Məhsullar qida xüsusiyyətlərini və dadını qoruyaraq, onların xarab olma sürətini əhəmiyyətli dərəcədə yavaşlatmaq üçün saxlanılır. Bu məqsədə çatmaq üçün məhsullara duz və turşu əlavə edilir.
Yüksək duz tərkibi mədənin divarlarını qoruyan mucusun viskozitesini dəyişdirir, həmçinin nitrozo qrupunu ehtiva edən birləşmələrin istehsalını artırır. Həddindən artıq duz qəbulu ilkin hüceyrə zədələnməsinə və nəticədə onkologiyaya səbəb olur.
Mədə xərçəngi mədə mukozasının epitelindən əmələ gələn bədxassəli şişdir. Hər yerdə inkişaf edə və digər orqanlara, xüsusən də yemək borusu, ağciyər və qaraciyərə yayıla bilər.
Mədə xərçənginin inkişafına səbəb olan amillər arasında qidalanma, ətraf mühit faktorları, siqaret, yoluxucu və genetik faktorlar var.
Erkən mərhələdə mədə xərçəngi, bir qayda olaraq, ifadə olunmayan klinik təzahürlərə və qeyri-spesifik simptomlara (dispepsiya, iştahsızlıq) malikdir. Mədə xərçənginin digər simptomları ("kiçik əlamətlər" sindromu) asteniya, ət yeməyindən imtina, anemiya və çəki itirməkdir. Sonrakı mərhələlərdə epiqastriumda ağrı, qusma, xora zamanı qanaxma və şişin çürüməsi birləşir.
Əvvəllər məlum oldu ki, tərləmə onkologiyanın "universal" gecə əlamətlərindən biridir. Bu, lösemi, limfoma, sümük xərçəngi və bədxassəli qaraciyər şişlərinin erkən simptomu da ola bilər.
Xərçəngin bir çox növləri erkən mərhələdə asanlıqla diaqnoz qoyulur, bu da onkoloji xəstəliyi effektiv şəkildə məğlub etməyə imkan verir. /publika.az/