Biz səhhətimizin vəziyyətini analizlə qiymətləndirməyə öyrəşmişik və əminik ki, qan analizinə baxıb xəstəlikləri təyin etmək olar. Ancaq rəqəmlər həmişə düzgün olmaya bilər. Yalnız bir göstəriciyə diqqət yetirmək bəzən kritik səhvdir.
Müəyyən şəraitdə hansı testlər faydasız ola bilər, niyə onları ümumiyyətlə verməməliyik?
“Medicina” xəbər verir ki, nutritionist, dietoloq və kardioloq Marina Şestakovanın sözlərinə görə, qanda serum dəmiri çox qeyri-sabit bir göstəricidir, qan vermədən əvvəl nə yediyinizdən çox asılıdır.
“Əgər analizdən əvvəlki günlərdə qırmızı ət və ya içalat yemisinizsə, o zaman qanda dəmir çox yüksək ola bilər. Amma bu heç də o demək deyil ki, sizdə qanazlığı yoxdur.
Ferritininizi yoxlamaq daha yaxşıdır. Məhz bu göstərici bədəndəki dəmir ehtiyatlarını əks etdirir və biz dəmir çatışmazlığı anemiyasından şübhələndiyimiz zaman onu rəhbər tuturuq. Xatırladaq ki, ferritinin norması minimum 40 olmalıdır.
Qan qlükoza (şəkər)- bu da qeyri-sabit göstəricidir. Fiziki fəaliyyət fonunda - məsələn, qaçarkən və ya stress fonunda yüksələ bilər.
Əgər insulin müqavimətini və ya diabeti istisna etmək lazımdırsa, o zaman daha dəqiq testlər aparmaq lazımdır. Daha dəqiq insulin analizi (normal 7-8-ə qədər) və glycated hemoglobinin analizi (normal 5,2-yə qədər) olacaq. Həmçinin həkim reseptinə uyğun olaraq, qlükoza tolerantlığı testi keçirə bilərsiniz.
Analizlərdə artıqlıq normanın 10% -dən çox deyilsə, insan özünü yaxşı hiss edirsə, çox güman ki, ciddi problemi yoxdur”.
Günay Quluzadə