Tərkibinə görə hansı süd bizim üçün faydalıdır. İnək südünün tərkibində protein, kalsium, kalium və bir sıra vitaminlər var.
“Medicina” xəbər verir ki, diyetoloq Vasilisa Ponomarevanın sözlərinə görə, pasterizasiya prosesi inək südünün qida dəyərinə çox da təsir etmir. Ancaq laktoza qarşı dözümsüzlük varsa, bu növ südün həzm edilməsi çətin ola bilər.
“Ona görə seçim laktozasız süddür.
Laktozsuz südün qidalanma profili adi inək südü ilə eynidir.
Keçi südü isə daha qidalıdır, A vitamini ilə zəngindir və inək südündən daha asan həzm oluna bilər.
Bitki mənşəli süd növü olan soya südü isladılmış və üyüdülmüş soyadan hazırlanır. İnək südü kimi, soya südü zülal ehtiva edir, lakin yağ və kalsium daha azdır.
Soya südündə qatılaşdırıcılar və duz da ola bilər.
Məsələn, yulaf südü digər bitki mənşəli südlərdən daha çox lif ehtiva edir.
Tərkibində əlavə dadlandırıcı, yağlar, qatılaşdırıcılar, emulqatorlar, stabilizatorlar və ya konservantlar olan yulaf südündən ehtiyatlı olun”.
Aynurə Məmmədova