Hansı özəl klinikaya etibar edirsiz? - SORĞU

Günəşdə qaralanda bu qidaları yemək olmaz

  • 2023.07.26 11:10
  • 1210 Baxış
Günəşdə qaralanda bu qidaları  yemək olmaz

Bəzi qidalar dərimizi qızmar günəşə daha çox məruz qoya bilər. İsti günlərdə bu qidalardan ehtiyatla istifadə etmək lazımdır.


“Medicina” xəbər verir ki, dermatoloq və kosmetoloq Yelena Boqatovanın sözlərinə görə, nəzi məhsullar dərinizi ultrabənövşəyi şüalara qarşı daha həssas edə bilər və günəş yanığı nəticəsində dəri zədələnməsi riskinizi artıra bilər.

Bu onlarda UB şüalarla qarşılıqlı təsir göstərən və onların mənfi təsirlərini gücləndirən müəyyən maddələrin olması ilə bağlıdır.


“Belə ərzaqlar bunlardır:

- Sitrus meyvələri. Limon, portağal və digər sitrus meyvələri dərinin ultrabənövşəyi şüalara qarşı həssaslığını artıra bilən furokumarinləri ehtiva edir. Buna görə də çimərliyə getməzdən əvvəl sitrus meyvələri yemək pis fikirdir.

- İspanaq və turp. Onların tərkibində günəşə reaksiyanızı artıraraq, fotodermatitə səbəb ola bilən oksalatlar var.

- Ananas. Tərkibində ultrabənövşəyi şüalara məruz qaldıqda dərinin qıcıqlanmasına səbəb olan bromelain var.

- Kərəviz. Tərkibində ultrabənövşəyi şüalara qarşı həssaslığı artıran furokumarinlər də ola bilər.

- Sarımsaq. Menyuda çoxlu sarımsaq dərinizi günəşə qarşı daha həssas edə bilər.

- Cəfəri. Dərinin ultrabənövşəyi şüalara qarşı həssaslığını artıran furokumarinləri ehtiva edir.

- Şüyüd. Tərkibində furokumarinlər də var və günəşə reaksiyanızı artıra bilər.

- Tut. Şirin giləmeyvə günəş işığına məruz qaldıqda, dərinin qıcıqlanmasına səbəb ola biləcək fototoksik maddələr ehtiva edir.

- Alkoqol. Spirtli içkilər dərinin ultrabənövşəyi radiasiyaya daha həssas olmasına səbəb olan susuzluğa səbəb ola bilər.

Əgər bu qidalardan hər hansı birini, xüsusilə də çoxlu miqdarda yemisinizsə, yeməkdən sonra bir neçə saat günəşə çıxmamaq məsləhətdir”.

Aynur Məmmədova