Günəbaxan yağları bu gün hər mətbəxdədir, qızartma zamanı əvəzolunmazdır. Yağ yeməklərin tavaya yapışmamasını təmin edərək onu daha dadlı edir.
Bununla belə, günəbaxan yağının ciddi rəqibi var - zeytun yağı. Ümumiyyətlə qəbul edilir ki, sonuncu daha sağlamdır, onu daha tez-tez yemək lazımdır.
“Medicina” xəbər verir ki, diyetoloq Zuxra Pavlovanın sözlərinə görə, yağ yüksək qidalı qidadır. Çox enerji sərf etmişiksə, o zaman az miqdarda qida ilə itkiləri tez bərpa etməyə kömək edəcəkdir.
“Bundan əlavə, bitki yağlarında yağda həll olunan A, D, E, K vitaminləri var: bunların hamısı orqanizmdə oksidləşdirici və iltihabi proseslərin riskini azaldan, onun gücünü gücləndirən antioksidantlardır.
Zeytun yağı və günəbaxan yağı arasında seçim edərkən yadda saxlamaq lazımdır ki, zeytun yağı zərərli qlikasiya son məhsulları (AGEs) baxımından çempiondur. Onlar qocalmanı sürətləndirir və ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına kömək edir.
Qlikasiyanın son məhsulları (AGEs) zülallar və yağlar şəkərlərlə birləşdikdə əmələ gələn birləşmələrdir. Onlara "hüceyrə zibil" də deyilir. Qanda qlükoza səviyyəsi yüksək olan insanlar onların mənfi təsirlərinə xüsusilə həssasdırlar.
Yalnız zeytun yağı aktiv şəkildə istifadə etməyə başlasanız, sağlamlığınıza böyük zərər verə bilərsiniz. Əlbəttə ki, bunun bir faydası var və əhəmiyyətlidir, amma yenə də ondan sui-istifadə etməyə dəyməz. Dad baxımından isə günəbaxan yağı zeytun yağından heç də geri qalmır.
Başqa bir kiçik sirr var: bitki yağına limon, adaçayı, tərxun əlavə etsəniz, qlikasiyanın son məhsullarının əmələ gəlmə ehtimalı azalacaq. Onların sayı azalacaq, yağdan daha çox faydalanacaqsınız.
Ən sağlam şam yeməyi hazırlamaq üçün yüksək yanma (tüstü) temperaturu olan yağdan istifadə etmək daha yaxşıdır: 120 -180 dərəcə arasında. Bundan əlavə, onun tərkibində oksidləşməyə davamlı olan həm doymuş, həm də mono doymamış yağ turşularının olması vacibdir.
Bu yağlara aşağıdakılar daxildir:
• kokos yağı - təmizlənmiş və ya təmizlənməmiş ola bilər;
• zərif zeytun yağı
• avokado yağı
Yeməyi sızma zeytun yağında qızartmayın. Qızdırıldıqda tüstülənməyə, oksidləşməyə başlayacaq, buna görə də sərbəst radikallar buraxılmağa başlayacaq ki, bu da orqanizmə zərərdir. Ən yaxşısı soyuq salatlar üçün istifadə edin.
Aygün Musayeva