Sirkə qana bir sıra kimyəvi maddələrin sıçrayışını təmin edir ki, nəticədə arterial təzyiq enir.
"Medicina" xəbər verir ki, həkim nutrisoloq İqor Strokov hər gün 2 qaşıq sirkəni qidalara qatıb qəbul etmək 2 həftə ərzində təzyiqi təhlükəli həddən təhlükəsiz rəqəmlərə endirə bilir.
"Sirkədə olan maddələr qan damarlarını boşaldır, rahatladır. Təxminən cəmi 30 ml sirkəni gün ərzində qidalara, şorbalara, suya qataraq qəbul etmək təzyiq xəstələrinə dərman təsiri verir.
Bu effekti yaradan polifenoldur. O oksid azot kimi rahatladıcı maddə sintez edir.
Polifenollar hüceyrələrin işini stimuilə edir, qanın qatılaşmasını tənzimləyir.
Bu hüceyrələr yaxşı işləmədikdə, damarların daralması baş verir, nəticədə təzyiq yüksəlir.
Eləcə də xəstələr yağları azaltmalı, liflə zəngin qidalar, tərəvəzlər yemək də təzyiqi salır".
Aygün Musayeva
55 yaşıma kimi təzyiqimi aörılarımla hiss edirdim . bu yaşdan sonra heç bir ağrı hiss etmədən təzyiqim gizlidir .əgər təzyiq ölçülməsə bilmərəm ki məndə təzyiq var ya yoxdu. ölçürəm 160 yuxarısı - 110 aşağısı və ya 180 -120 olur buna görə nə etməliyəm.