Müxtəlif tərəvəzlər, meyvələr, qoz-fındıq, paxlalılar və yağ turşuları göz xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir.
“Medicina” xəbər verir ki, həkim Tatayana Zaxarovanın sözlərinə görə, beta-karotinlə zəngin qidalar A vitamininə çevrilir ki, bu da makula degenerasiyası və katarakt kimi göz xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edə bilər.
“Beta-karotinlə zəngin qidalara misal olaraq yerkökü və portağal kimi narıncı rəng qidaları göstərmək olar.
Yaşla bağlı makula degenerasiyası adətən 50 və daha yuxarı yaşda olan insanlara təsir etməyə başlayır.
Ümumi əlamət bulanıq görmədir. Bu vəziyyət bir və ya hər iki gözə təsir edə bilər, bu da gündəlik həyatda çətinliklərə səbəb olur.
Görmə qabiliyyətinin mərkəzində nəyisə görməyə çalışmaqla oxumağı, televizora baxmağı, avtomobil sürməyi və ya üzləri tanımağı çətinləşdirir.
Katarakta isə gözün içindəki kiçik şəffaf disk olan lensin üzərində buludlu ləkələr əmələ gəlməsidir.
Zaman keçdikcə bu yamaqlar böyüyür, bulanıq, dumanlı görmə və nəticədə korluğa səbəb olur.
Zədələnmiş bülluru çıxarmaq və dəyişdirmək üçün əməliyyat lazım olacaq, buna görə də görmə qabiliyyətinizin bulanıq olduğunu hiss edirsinizsə, mütləq yoxlanın.
Qida çox güclü bir sağlamlıq vasitəsi olduğundan, müxtəlif yeməklərin geniş çeşidini sınamaq lazımdır”.
Günay Quluzadə