Orqanizmdə defisit olan vitaminlərdən biri də B9-fol turşusudur.
“Medicina” xəbər verir ki, endokrinoloq Yelena Smirnova fol turşusu ilə zəngin qidaların hər gün rasionda vacibliyindən danışıb.
“Çünki bu vitamininin çatışmazlığı xərçəng və Alsheymer xəstəliyinə kimi gətirib çıxarır.
Sağlam orqanizmin normal fəaliyyəti fol turşusu olmadan mümkün deyil, bu turşu amin turşularını parçalayır.
B9 vitamini8 defisiti orqanizmdə ciddi xəstəliklərə səbəb olur
Bunlar: ürək-damar patologiyaları, beyin xəstəlikləri, Alsheymer, süd vəzi xərçəngi, sonsuzluq və s.
Onurğa beyni və sinir neyronları üçün fol turşusu əsas enerji mənbəyidir.
Fol turşusu ilə zəngin qidalar sizi xərçəngdən qoruya bilər:
Yaşıl yarpaqlı tərəvəz, səbzələr- ispanaq, sparja, kələmlər, brokkoli, yumurta, qaraciyər, balıq qaraciyəri, mərci, lobya və s.
Fol turşusu çiy və buxarda, suda bişirilmiş qidalarda qalır.
Əgər mədə-bağırsaq problemi varsa, dərman və içki qəbul edirsizsə, qidadan fol turşusu mənimsənilməyə bilər”.
Aygün M