Artıq neçənci elmi araşdırmadır ki, alimlər Qida əlavələri, dəbdə olan BAD-ların xərçəng riskini yüksəltdiyini sübut edir.
“Medicina” xəbər verir ki, hazırda apteklərdə çox satılan, həkimlərin hər reseptə əlavə etdiyi qida əlavələri insan rasionunu zənginləşdirmək və vitamin əskikliyini aradan qaldırmağa hesablanıb.
Elmi araşdırmalar göstərib ki, uzun müddət, çox və davamlı qida əlavələri qəbul edən insanlarda xərçəng daha çox aşkarlanır. Alimlər bunun mexanizmini aça bilməyib, amma ehtimal var ki, BAD-lar molekulyar səviyyədə dəyişiklik yaradır.
Tablet, toz, çay, suspenziya formasında olan qid əlavələri özündə mineral, vitamin və lazımlı maddələri cəmləşdirir.
Bir çox insanlar xərçəngdən qorunmaq üçün belə əlavələri ömür boyu qəbul edir. Amma sübut olunub ki, BAD-lar sağlamlıq üçün elə də faydalı deyil və insanı xərçəngdən qorumur.
Bu o demək deyil ki, insanlar daha vitamin qəbul etməsin. Əgər onları lazım olan dozada qəbul etsələr faydalı ola bilər.
Amma nəzərdə tutun ki, heç bir tablet, BAD təbii, faydalı, zəngin qidalanmanı əvəz etmir.
Bir neçə vitamin və mineralı özündə birləşdirən BAD-lar faydadan çox zərər verir.
Aygün Musayeva