Hansı özəl klinikaya etibar edirsiz? - SORĞU

Faydalı şirniyyat yoxsa orqanizmin tələbatı?

  • 2020.04.03 13:53
  • 1867 Baxış
Faydalı şirniyyat yoxsa orqanizmin tələbatı?
Quru meyvələr ən çox mübahisəli qidalardan biridir.

Həkim-dietoloq və qida mütəxəssisləri hələ də öz aralarında razılığa gələ bilmirlər: bu qida faydalıdır, ya yox.


Kimsə quru meyvələrin qəlyanaltı üçün ən sağlam seçim olduğunu iddia edir, kimsə menuda quru meyvələrə qətiyyətlə qarşıdır.

Medicina.az
sizə obyektiv olaraq qurudulmuş meyvələrin müsbət və mənfi cəhətləri barədə məlumat verir. Yemək və ya yeməmək isə sizin seçiminizdir.

Müsbət xüsusiyyətləri
Çox ləzzətlidir. Qurutma prosesində meyvə bütün suyu itirir və faydalı maddələrin çoxu saxlanılır. 100 q məhsulun kalori miqdarı da əhəmiyyətli dərəcədə artır, bu da az miqdarla kifayət qədər kalori almağa imkan verir.

Tərkibi

Qurudulmuş meyvələr vitaminlər, minerallar, makro və mikroelementlərlə zəngindir. Gavalı və xurma qocalma prosesini ləngidən və ümumiyyətlə orqanizmə faydalı təsir göstərən ən güclü antioksidant tərkibinə malikdir. Bol miqdarda A, B1, K vitaminləri, kalium, maqnezium və liflə zəngindir.

100% təbii məhsul
Qurudulmuş meyvələrdə həqiqətən çox miqdarda şəkər var, amma digər şirniyyatlardan fərqli olaraq buraya əlavələr edilmir, konservatsız və tamamilə təbiidir. Şirin bir şey istəsəniz, tərkibində xoşagəlməz əlavələr olan bir dilimtortdan daha çox bir xurma və ya bir neçə gavalı yemək daha yaxşıdır.
Qurudulmuş meyvələr həzmi yaxşılaşdırır. Yüksək lif tərkibi bağırsaq fəaliyyətinə faydalı təsir göstərir. Çoxsaylı tədqiqatlar təsdiqləyir ki, gündə qurudulmuş meyvələrin hətta minimal qəbulu həzmi normallaşdırmağa və bağırsaq problemlərindən qurtulmağa kömək edir.

Mənfi xüsusiyyətləri
Şəkər və kalori yüksəkdir. Yuxarıda qeyd edildiyi kimi, quru meyvələr şəkər və kalori tərkiblidir. Bu səbəblə, hesablanmış dozalarda qəbul edilməlidir, əks halda bir çox risk var: çəki artımından şəkərli diabet və ya ürək-damar xəstəliklərinin əldə edilməsinə qədər.


Sulfitlər
Əsasən hansına üstünlük verirsiniz? : parlaq-hamar və ya qəhvəyi-büzüşmüş? Şübhəsiz ki, birinci. Ama çox nahaq yerə. Qurudulmuş meyvələr su itirərək gözəl, iştahaaçan görünüşə malik olmur. Bacarıqlı istehsalçılar isə meyvələrə sulfit tərkibli xüsusi kimyəvi birləşmələr əlavə etməklə mükəmməl görünüş əldə etməyə nail olurlar. Sulfitlər isə sağlamlığınıza sadəcə zərər verə bilər. Buna görə quru meyvələri seçərkən, onların parlaq görünüşünə aldanmaq lazım deyil.

Kif
Bir çox digər məhsullarla müqayisədə quru meyvələr saxlama şəraitindən birbaşa asılıdırlar. Saxlanma yeri çox nəmdirsə, səthində dərhal nəzərə çarpan bir qəlib meydana gəlir. Çox qorxulu bir şey deyil, sağlamlıq üçün heç bir təhlükə yaratmır, su ilə yuyulub təmizlənə bilir. Amma yenə də xoşagəlməzdir, olmaması daha arzuolunandır.