İstehsalçıların vəd etdiyi faydadan daha çox insana zərər verən qidaları tanımaq lazımdır.
“Medicina” xəbər verir ki, bu gün gənclər arasında ən çox reklam edilən və populyar olan məhsullar sağlam olduğu qədər dadlıdır. Çünki onların tərkibində kanserogenlər var.
Həkim - diyetoloq Marina Sorokina bildirir ki, belə qidalar təhlükəlidir, çünki ilk növbədə həzm sisteminin işini pozur, ikincisi, onkologiyanın inkişaf riskini artırır.
Kanserogenlər ciddi dağıdıcı gücə malikdirlər: onlar bütün orqanizmin məhsuldar işinə mane olur, hətta hüceyrə nasazlıqlarına səbəb olur. Beləliklə, xərçəng riski artır.
Təbii ki, kanserogenlərin çoxu çoxlu yağla bişmiş yeməklərdə olur. Məsələn, sevilən qızardılmış toyuqda. Ancaq özlərini sağlam və hətta pəhriz kimi maskalayan bir çox məhsul var, lakin eyni zamanda onların tərkibində təhlükəli maddələrin təsirli siyahısı var.
Ərinmiş pendirin tərkibində çoxlu miqdarda kanserogen var: stabilizator natrium pirofosfat (E450), 5-əvəz edilmiş natrium trifosfat (E451), karagenan (407), məşhur qida əlavəsi E621 (monosodium glutamat) və bir çox başqaları.
Buğda və digər təmizlənmiş un növləri sağlamlığa da böyük zərər verə bilər: qanda qlükoza səviyyəsini və xərçəngə tutulma riskini artırır.
Fermer qızılbalığı – mağazada əsasən balıq alarkən, onun vitamin və omeqa-3 səviyyəsini dərhal artıracağına ümid etməməlisiniz. Çünki belə möcüzələrə yalnız təbiətdə yetişən qızılbalıq qadirdir.
Fermerlər isə o qədər böyümə gücləndiricilər və “vitaminlər” yedirirlər ki, onlar heç bir şəkildə insan sağlamlığına müsbət təsir göstərə bilməyəcəklər.
Günay Quluzadə