Ən zərərli şokoladın tərkibində kakao yağı var.
“Medicina” xəbər verir ki, həkim – diyetoloq Yelena Solomotinanın sözlərinə görə, ağ şokolad sağlamlıq üçün ən az faydalıdır, çünki tünd şokoladdan fərqli olaraq onun tərkibində kakao dənələri yoxdur. Onun tərkibində o qədər də xoş dadı olmayan kakao yağı var.
Ağ şokoladın tərkibinə daha çox şəkər, süd və müxtəlif dadlandırıcılar əlavə edilir. Nəticədə belə məhsul daha yüksək kalorili olur. Daha faydalı qara şokoladdır.
Klassik ağ şokoladın 100 qramında 539-550 kkal ola bilər. Kalori məzmunu müəyyən bir istehsalçının reseptindən asılıdır. Əlavə kalorilər qoz-fındıq, meyvə, kişmişlə təmin edilir.
Reseptdən və əlavələrdən asılı olaraq, 100 qramlıq şokoladın tərkibinə aşağıdakılar daxildir:
• 4 ilə 10 q arasında protein;
• 30 ilə 45 q arasında yağlar;
• karbohidratlar 50 ilə 60 qr.
Hər halda yüksək kalorili, şəkər və yağ tərkibi pəhrizdəki şirniyyatların miqdarını məhdudlaşdırmağı zəruri edir.
Həkim bildirdi ki, əgər bir plitədə 68 faizdən çox kakao varsa, bu şokolad yaxşı sayılır.
Aygün Musayeva