Dəmir, sink, kalsium daha yaxşı mənimsənilsin deyə, qarabaşaq yarması və düyünün isladılması vacibdir.
“Medicina” xəbər verir ki, toksikoloq və tibb elmləri namizədi Mixail Kutışov dənli bitkiləri gecədən islatmaq lazım olduğunu bildirib. . Bu, elmi əsaslara malik təcrübədir.
"Taxılları bir gecədə islatmaq qida maddələrinin udulmasını yaxşılaşdıran və antinutrientlərin tərkibini azaldan bir sıra biokimyəvi prosesləri aktivləşdirməyə kömək edir.
İslatma fitik turşusunun tərkibini azaldır. Toxumlarda, qoz-fındıqda, paxlalılarda və dənli bitkilərdə olan bir maddədir. Minerallarla birləşir və həll olunmayan fitatlar əmələ gətirir ki, bu da onların bağırsaqlarda udulmasına mane olur.
Fitik turşu antinutrientdir, çünki vacib mineralların udulmasını azaldır.
Nəmləndirildikdə fitaz fermenti aktivləşir. Fitik turşusunu parçalayır və onunla əlaqəli mineralları buraxır. Nəticədə dəmir, sink, kalsium və maqneziumun sovrulması artır.
Fitik turşuya əlavə olaraq, taxıllarda digər antinutrientlər ola bilər: taninlər və ferment inhibitorları. Islatma bu maddələrin bir hissəsinin çıxarılmasına kömək edir.
Nəmləndirmə mürəkkəb karbohidratları və zülalları daha sadə, daha asan həzm olunan birləşmələrə parçalayan fermentləri aktivləşdirməyə kömək edir.
Digər üstünlüklər: bişirmə vaxtını azaldacaq, taxılın teksturasını və dadını yaxşılaşdıracaqsınız. Bu sıyıqlar daha yumşaq, daha incə və xırda olur.
İstiləşmə müddəti fərqli ola bilər.
Yulaf - 8-12 saat
Spelt, çovdar - 8 saat
Qəhvəyi düyü - 12 saat
Ağ düyü - 9 saat
Yabanı düyü - 5 saat
arpa - 6 saat
Qarabaşaq yarması - 5 saat
Darı - 5 saat
Kinoa - 3 saat
Aygün Musayeva