Az qala hər gün düyü, plov yeyən insanlar səhhətində problemlərlə üzləşə bilər.
"Medicina" xəbər verir ki, dietoloq Aleksey Kovalkov Asiya xalqlarının hər gün düyü yeməsini əsas gətirərək Avropa və digər xalqların bu qarnirə keçməsini düzgün seçim hesab etmir.
"Çin və yaponlar uşaqlıqdan gündəlik düyü yeməyə alışıb, Avropalının mədəsi isə kartof, makaron, qarabaşağa alışıb.
Keçmiş SSRİ ərazisində düyü nadir halda, bayramlarda bişilərdi.
Son zamanlar digər xalqlara baxıb və düyünün ucuz və əlçatan olmasından istifadə edərək, insanlar gündəlik düyü yeyərək, sonra özlərini piss hiss edir.
Düyünün orqanizmdə nələr yaratdığını izləmək üçün belə eksperiment aparıb.
Düyünün üzərinə su alıb, sonra ona bir neçə damcı yod damızdırın.
Yod nişasta ilə reaksiyaya girərək, suyu qara rəngə boyayacaq. Eni reaksiya insan bədənində də gedir.
Nişasta qlükozaya çevrilir, nəticədə qanda şəkər qalxır.
Bu qida insulin dirənçini artırır, insulin dirənçi olanlar isə düyüdən sonra özlərini pis hiss edir.
Aktiv və sağlam insanlar düyünü ayda 3-5 dəfə yeyə biər, xəstəliyi olanlar isə nadir halda yeməlidir".
Aygün Musayeva