Sağlam bir immunitet sistemi üçün bədənimizə kifayət qədər D vitamini olan qida qəbul etməliyik . Lakin D vitaminini bədənimizə balanslı bir şəkildə qəbul etməyimizi unutmamalıyıq. Əgər çox miqdarda qəbul etsək infarkt riski yaratmış olarıq. Bəs D vitamini olan qidalar hansılardır?
Bu vitamin hüceyrələrin inkişafında, sümüklərin inkişafında, kalsiumun udulmasında və iltihab xəstəliyinə qarşı mübarizədə mühüm rol oynayır. O çox qidada tapılmır. D vitamin əskikliyi immun sistemini zəiflədir,saçları uzanmağa qoymur,əzələlər və sümüklərdə zəiflik, xərçəngin yaranması kimi ciddi problemlərə yol açır. Ən faydalı D vitamini günəşdən alınandır. Bu sümüklər üçün xeyirlidir.
Qeyd etmək lazımdır ki, D vitamininin qida yolu ilə sadəcə 20%-i qarşılanır. Qalanı isə günəş şüalarından alınmalıdır.
Medicina.az sizə tərkibində D vitamini olan qidaları təqdim edir.
-Balıq. Onların əti yağlıdır və D ilə zəngindir. Xüsusilə ton, solmon balıqları daha faydalıdır.
-Süd və süd məhsulları. Kalsium mənbəyi olan bu məhsullar, həm də D vitamini ilə zəngindir.11 qram südün tərkibində günlük D vitamininin 20%-i qarşılanır.
-Kartof. 100 qram kartofda günlük D vitamininin 1%-i qarşılanır.
-Göbələk. Sədacə düymə göbələyində D vitamini var. 100 qram bişmiş göbələk isə 7% vitamini qarşılayır.
D vitamin çatışmazlığındab kimlər risk altındadır?
-Çox günəşə çıxmayan süd əmizdirən analar
-Yaşlı şəxslər
-Tünd rəngli dəriyə sahib şəxslər
QEYD
Qəbul etdiyiniz bəzi dərmanlar da D vitamininin orqanizmə sovrulmasına mane olur. Bunlara arıqlamaq üçün olan dərmanlar,xolestrol dərmanları və s.