Rusiya alimlərinin araşdırmaları nəticəsində məlum olub ki, çörək orqanizmə şəkərdən artıq zərər verə bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, həkim – diyetoloq Aleksey Kovalyovun sözlərinə görə, çörək yüksək karbohidratlı məhsuldur, onunla orqanizm artıq enerji alır.
Bir tikə çörək yedikdən sonra idman zalında bir saat məşq etmək lazımdır.
Həkim əlavə etdi ki, əgər onu zərif şəkərlə müqayisə etsək, onda çörəyin glikemik indeksinin səviyyəsi 80, şəkərdə isə cəmi 65-dir. Belə çıxır ki, çörək şəkərdən qat-qat zərərlidir. Bizi öldürür, mədəaltı vəzimizi məhv edir.
Daha əvvəl diyetoloq, nutritionist Mariya Çernyaeva mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri olduqda təzə bişmiş çörəkdən imtina etməyi tövsiyə etmişdi. Onun sözlərinə görə, təzə çörəyin turşuluğu köhnə çörəkdən daha yüksəkdir. Mədə-bağırsaq traktının işində pozuntular halında, bu cür qidalar xroniki xəstəliklərin kəskinləşməsinə səbəb olur.
Həkim qastrit və mədə xorasının kəskinləşməsinin qarşısını almaq üçün təxminən səkkiz saat əvvəl, hətta dünən daha yaxşı bişmiş çörəyi yeməyi tövsiyə etdi.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, bu amildən istehsalçı və mağazalar istifadə edərək alıcılara ətirli çörək təklif edir və bununla da satışın artmasına nail olurlar.
Kanadalı alimlər ağ çörəyin sağlamlıq üçün təhlükəli olduğunu da qeyd ediblər. Çörək məmulatları və makaron məmulatlarında çox miqdarda təmizlənmiş karbohidratlar var və lif demək olar ki, yoxdur. Nəticədə bu qidaları qəbul etdikdən sonra qanda şəkərin səviyyəsi yüksəldiyini bildirirlər.
Aynurə Məmmədova