Yay aylarında ağcaqanadlar hər kəs üçün problem ola bilər. Ağcaqanadlarla mübarizə xüsusən də açıq havada olduğunuz zaman düşündüyünüzdən qat-qat çətindir.
Ağcaqanadlar və onların yaydıqları xəstəliklər tarixdəki bütün müharibələrin cəmindən daha çox insanı öldürüb. Onlar insanlarda ciddi xəstəliklərə səbəb ola bilən patogenləri (məsələn, malyariya, Zika virusu) daşımaq qabiliyyətinə görə sağlamlıq riski yaradırlar. Bu səbəbdən bədəni ağcaqanadlardan qorumaq lazımdır.
Araşdırmalara görə, müəyyən qidaları müntəzəm qəbul edən insanları ağcaqanad sancmır.
* C vitamini mənbələri: sitrus meyvələri, çiyələk, kivi, bolqar bibəri və s.
*Çoxlu su
* Tərkibində sink olan qidalar: yağsız ət, quş əti, paxlalılar, çərəzlər, toxumlar.
* Omega-3 yağ turşusu ehtiva edən qidalar: yağlı balıqlar (somon, skumbriya, sardina), kətan toxumu, qoz və s.
* Antioksidantlarla zəngin qidalar: çiyələk, üzüm, ispanaq, kələm, brokoli və s.
* Sarımsaq
* Sarıkök
* D vitamini mənbələri: yağlı balıq, zənginləşdirilmiş süd məhsulları və yumurta sarısı, bəzi göbələk növləri.
* B vitamini qaynağı olan qidalar: bütöv taxıllar, yaşıl yarpaqlı göyərtilər, lobya, ət və s.
Aysel