Zəhərli maddələr ən sadə qidalarda belə olur.
“Medicina” xəbər verir ki, həddindən artıq yemək pisdir, bu barədə hamı bilir. Amma hamı bilmir ki, eyni məhsula söykənmək faydalı və sevimli olsa belə, həqiqətən təhlükəli ola bilər. Doza həddinin aşılması demək olar ki, hər hansı bir qida ilə mümkündür.
Bu qidalarıin təsiri xüsusilə nəzərə çarpır və eyni zamanda az bilinir.
"Səssiz qatillər" rolunu oynayan məhsullar bunlardır:
Qırmızı lobya – paxlalı bitki növü ənənəvi hesab edilir. Lakin ən faydalı məhsulların siyahısıni tərk edirlər. Tərkibində mədəni məhv edən lektinlər var. Təbii ki, bişirilmədən saatlar öncə isladılarsa, mədəyə zərəri yoxdur.
Albalı tumunda bədənimizin sözün əsl mənasında siyanidi emal etdiyi maddələr var.
Ərik tumu udmaq da eynən albalı tumu kimidir.
Kartof köklərində qlikoakaloidlər var. Bunlar da zəhərlidir. Stres yaradır. Hətta zəhərlənməyə qədər səbəb ola bilər.
Balın tərkibində pirolizid maddəsi və alkaloid toksini var ki, ürək bulanma və baş ağrısına gətirib çıxardır.
Şaftalı tumunu təsadüfən udmaq çətindi. Amma yenə də ehtiyatlı olmaq lazımdır.
Günay Quliyeva