Kopenhagen Universitetinin alimləri qeyd ediblər ki, hətta ən bahalı, brend markalı meyvə şirələrində xərçəng yaradan kimyəvi maddələr də ola bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, tədqiqatçılar bir çox qıcıqlandırıcı brendlərin içkilərində (o cümlədən uşaq qidası üçün nəzərdə tutulanlar) yüksək miqdarda sürmə aşkar ediblər. Bu maddə sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər və onkoloji proseslərə kömək edə bilər.
Təhlükəli şirələrin əsas fərqləndirici xüsusiyyəti onların hamısının plastik butulkalara doldurulmasıdır.
Danimarka, Şotlandiya və Yunanıstanda istehsal olunan içkilərin analiz edildiyi bildirilir. Müayinə üçün qarağat, çiyələk, moruq və albalı şirələri, yəni tərkibində limon turşusu kifayət qədər yüksək olan içkilər seçilib.
Danimarka həkimləri həmçinin plastik qablarda mineral suyun üzərində araşdırma apardıqları üçün zəhərli sürmənin plastik qablardan yuyularaq içindəki mayeyə keçdiyi vcersiyasını irəli sürürlər. Amma şirələrdə, kimyəvi maddənin konsentrasiyası sudan qat-qat yüksəkdir.
Çox güman ki, plastikdən antimon ayrılır. Eyni zamanda, şirələrin tərkibində olan limon turşusu onun yuyulmasını sürətləndirə bilər.
Mütəxəssislər xatırladırlar ki, sürmə ürək və ağciyərlərdə problemlər yarada bilər, həmçinin qalxanabənzər vəzdə yığılmağa meyllidir, onun fəaliyyətini maneə törədir və endemik zob xəstəliyinə səbəb olur. Böyük dozalarda bu maddə öldürücü ola bilər.
Aygün Musayeva