Hindistanla Pakistan sərhədində qarlı dağların ətəyində, çətin aşılan Hunza əyalətinin əhalisi cəmi 40 min nəfərdir. Orda dünyanın alimlərinin cəlb edən məsələ insanlarının minimum 90, maksimum 150 il yaşamasıdır.
Medicina.az xəbər verir ki, Hunzalıların uzun ömürlülük sirri keçi pendiri, qarğıdalı və ən əsası çiy meyvələri çox yemələrindədir.
Amma bu ərazilərin məşhur qidası ərikdir. Hunzada qadınlar ərikləri müxtəlif cür qurudub, hazırlayıb, Pakistan və Hindistana bazarlara da göndərir. Bağında, həyətində ərik ağacı olmayan insan yoxdur. Hətta atalar sözləri də əriklə bağlıdır. “Sənin arvadın səninlə ərik bitməyən yerə getməyəcək”.
Qeyd edək ki, əfsanəvi kəndlərdən olan Soqdianada da şəkəri ərikdən almışdılar.
Bu meyvənin tumlarından onlar yağ da çəkir.
Qaysı qurusu ürək-damar sistemini cavan saxlayır.
Tərkibində bol vitamin, karotin olduğuna görə mərkəzi sinir sistemini gücləndirir, dərini cavan saxlayır, gölzəri möhkəmləndirir.
Bu qəsəbənin qadınları ərikdən üzlərinə və saçlarına maska edir. Onlar 70yaşına kimi gur saçları ilə seçilir.
Ərik bakterisid və iltihab əleyhinə təsir göstərir, ərik yeyənlərdə xərçəng olmaz.
Bağırsaqları sağlam edir. Ərik tumunda elə bir element var ki, şüalanma və radiasiyanı udub məhv edir.
Hunzada hər həyətdə ərik ağacları var, bu məqamda Abşeron bağlarında da hər bağda ərik ağaclarının olması istər-istəməz yada düşür. İndi isə bağlardan, həyətlərdən o bərəkətli ağaclar yoxa çıxıb və uşaqlar da, böyüklər də dərmanla yetişdirilən ərik ümidinə qalıb.