Cəmi dörd növ məhsul hər il 2,7 milyon insanın ölümünə səbəb olur.
“Medicina” xəbər verir ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının Avropa Ofisinin bəyanatında bunlar sadalanıb.
Söhbət tütün, spirt, qalıq yanacaqlar və ultra emal olunmuş qidalardan gedir.
ÜST-nin Avropa Bürosunun rəhbəri Hans Kluge "Bu ölümlərin dörd əsas səbəbi tütün sənayesi, ultra emal olunmuş qidalar, qalıq yanacaqlar və spirt sənayesidir" deyib.
Təşkilat vurğulayıb ki, bu cür məhsulları istehsal edən şirkətlər faydası və ya zərəri olmadığı iddiaları ilə istehlakçıları çaşdırırlar.
Ultra emal olunmuş qidalar çox işlənmiş və şəkər, duz, yağlar və süni əlavələr kimi yüksək nisbətdə əlavə edilmiş inqrediyentlərdən ibarət qidalardır. Çox vaxt onlar uzun rəf ömrünə malikdirlər və rahat qablaşdırmada olurlar.
Onlar yüksək kalorili, aşağı qidalı ola bilər və piylənmə, ürək xəstəliyi və digər xroniki xəstəliklərə kömək edə bilər.
Sağlamlıq üçün təzə meyvə və tərəvəzləri, az yağlı süd məhsulları, tam taxılları, balıq, quş əti və lobya kimi yağsız protein mənbələrini və zeytun yağı və qoz-fındıq kimi sağlam yağları seçin.
Təbii və qidalı qidalara əsaslanan balanslaşdırılmış pəhriz sağlam həyat tərzinin qorunmasının vacib komponentidir.
Ultra emal olunmuş qidaların siyahısı:
1. Qazlı içkilər:
2. Hazır səhər yeməyi: Şəkərli taxıllar, müsli və yüksək şəkər və süni tatlar olan barlar.
3. Qəlyanaltılar: Çips, kraker, peçenye və tərkibində çoxlu duz, yağ və süni əlavələr olan digər qəlyanaltılar.
4. Fast food: adətən çoxlu yağ, duz və süni əlavələr olan hamburger, kartof qızartması, pizza və digər hazır yeməklər.
5. Konservləşdirilmiş qidalar: konservlər, şorbalar, souslar və tərkibində çoxlu duz, konservantlar və süni əlavələr olan digər məhsullar.
6. Yarımfabrikatlar: minimum bişirmə tələb edən, lakin tərkibində çoxlu duz, yağ və süni əlavələr olan hazır yeməklər.
7. Şirniyyatlar: şokolad batonları, konfetlər, tərkibində çoxlu şəkər olan tortlar, süni dadlandırıcılar və rənglər.
Aygün Musayeva