Alimlər xərçəng riskini artıran içkilərin adlarını açıqlayıblarə
Onların açıqlaması şok effekt verib.
“Medicina” xəbər verir ki, qazlı içkinin bir qutusu ağız boşluğunun xərçənginin beş dəfə artmasına kifayət edir.
Alimlər öz qənaətlərini 150 min qadının məlumatları əsasında hazırlayıblar. Mütəmadi olaraq şəkərli qazlı içənlərin ayda bir dəfədən az içənlərə nisbətən daha çox risk altında olduğunu müəyyən etdilər.
Mütəxəssislər qeyd etdilər ki, bu, ağız xərçəngi hallarında görünən səbəbsiz artımı da izah edə bilər.
Ancaq əlaqə yaratmaq üçün əlavə araşdırma lazımdır.
Bundan əlavə, bu, müxtəlif xəstəliklərin qarşısını almaq üçün şəkərin məhdudlaşdırılması proqramlarına təkan verməlidir.
Təhlil göstərib ki, gündə bir və ya daha çox şəkərli içki içdiyini bildirən qadınların ağız xərçənginə tutulma riski ayda bir içkidən az içənlərə nisbətən 4,87 dəfə yüksəkdir.
Artan risk hətta pis vərdişləri olmayan qadınlarda da görülüb,.
Ağız xərçəngi üç həftədən çox sağalmayan ağız xorası kimi özünü göstərə bilər.
Bundan əlavə, şişkinlik, topaklar, qırmızı və ağ ləkələr narahatlığa səbəb olmalıdır. çürük, qırıq dişlərə, boğaz ağrısına və udma çətinliyinə laqeyd yanaşmayın.
Aygün Musayeva