Beyin sağlamlığı üçün 7 qida – İsmayıl Bozqurddan

  • 2023.03.30 13:26
  • 2858 Baxış
Beyin sağlamlığı üçün 7 qida  – İsmayıl Bozqurddan
Beyin sağlamlığı üçün yeddi qida var beyindəki hücüyrələrini tam olaraq qoruyur.

“Medicina” xəbər verir ki, beyin, onurğa cərrahiyyəsi üzrə mütəxəssis həkim İsmayıl Bozqurd müsahibəsində beyin yediyimiz şeylərdən təsirlənən bir orqandır deyib. Koqnitiv funksiyalarınızı davam etdirmək üçün müəyyən qidaları yemək vacibdir.

Bədənin çox hissəsi sudur. Dehidratasiya kortizol hormonunun ifrazına səbəb olur. Bu hormonun səviyyəsinin artması beynin məlumatın saxlanmasına cavabdeh olan hissəsinin azalmasına səbəb olur. Eyni zamanda yaddaş zəifləyir. Kortizol həmçinin adrenalin istehsalının artmasına səbəb olur ki, bu da beynin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərir və yaddaş problemlərinə səbəb ola bilər.

Həkim beyin üçün vacib 7 qidanı belə sıralayıb:

Soğan - yüksək miqdarda antioksidant ehtiva edən soğan, probiotik xüsusiyyətlərinə görə immunitet sistemini gücləndirmək üçün faydalıdır. O, həmçinin yaddaşı gücləndirir və Alzheimer xəstəliyi və demans kimi qavrayış və yaddaş problemlərindən qoruyur.

Yumurta - tərkibində beynin yaddaşa cavabdeh olan hissəsi üçün lazım olan A, D, B12 vitaminləri var. Bədənin oyanmasını dəstəkləyən yumurtaların tərkibində beyin siqnalı üçün lazım olan vacib bir amin turşusu olan tirozin var.

Kivi - antioksidantla zəngin meyvə qan damarlarının və beynin sağlamlığı üçün böyük əhəmiyyət kəsb edir. Kivi beynin fəaliyyətini artırır və yaddaşı yaxşılaşdırır. Bundan əlavə, yüksək miqdarda C vitamini və kalium ilə məşhurdur.

B vitaminləri olan məhsullar - qatıqda (təbii), ətdə, balıqda, paxlalı bitkilərdə, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdə mövcuddur. Bu qidaları mülayim şəkildə yemək beyninizi sağlam saxlamağa kömək edir. Eyni zamanda, B vitaminlərinin çatışmazlığı beyin və sinir sisteminə müəyyən ziyan vura bilər. B vitaminləri eyni zamanda sinir sisteminin işində iştirak edir. Onlar diabetes mellitusun yaratdığı nevropatik ağrıların müalicəsində faydalı təsir göstərirlər.

Kəsmik – bu məhsulu həkimlər rasiondan çıxarmamağı məsləhət görürlər. B vitaminləri ilə yanaşı digər vitaminlərlə zəngindir.

Tərkibində omeqa-3 olan qidalar - beyin fəaliyyəti üçün vacib bir qidadır. Beləliklə, beynin quru kütləsinin çox hissəsi yağ hüceyrələrindən ibarətdir. Omeqa-3 yağ turşuları davranış və idrak performansına təsir göstərir. Qızılbalıq, tuna, skumbriya, hamsi, sardina, siyənək, qoz, kətan toxumu, fındıq, avokado, soyada var.

Qaragilə - meyvəsi antioksidantlarda yüksək olan qaragilə beyninizi daha uzun müddət sağlam saxlamağa kömək edir. Stressdən qoruyur, yaddaşı yaxşılaşdırır, unutqanlığa qarşı kömək edir.

Aygün Musayeva