Dəmir hemoqlobinin açar komponentidir. O qırmızı qan hüceyrələrinin zülalıdır. Dəmir az olanda qanazlığı inkişaf edir.
Bakupost.az xəbər verir ki, həkim İqor Strokov dəmir defistinin bir səbəbini də polifenol qəbulıunda görür.
Qida ilə onsuz da az daxil olan dəmiri bir də əlavə içkilər yuyub aparır.
Bir neçə illərdir çayın dəmirin sovrulmasını blokladığını deyirik.
Bəzi içkilərin inqibə edici təsiri dəmiri özünə birləşdirir.
Tərkibində 100-400 mq polifenol olan içkilər dəmirin sovrulmasını 90% azaldır. Bunlara qara çay, yaşıl çay, nanə çayı, kakao, qəhvə, cökə çiçəyi, çobanyastığı aiddir. Qida qəbulundan sonra və yemək zamanı bu içkiləri içmək olmaz.
Xüsusilə qanazlığı olanlar daha diqqətli olmalıdır”.
Aygün Musayeva
BakuPost