Əksər bitkilər insanlara böyük fayda gətirə bilən fitonsidlər istehsal edir.
Fitonsidlər patogen bakteriyaları öldürmək və ya böyüməsinə maneə törətmək qabiliyyətinə malik uçucu bioloji aktiv maddələrdir.
“Medicina” xəbər verir ki. Rospotrebnadzor Mərkəzi Tədqiqat Epidemiologiya İnstitutunun Molekulyar Diaqnostika Mərkəzinin eksperti Marina Savkinanın sözlərinə görə, onları zənginqoxu və spesifik dadı olan qida məhsullarından əldə edə bilərsiniz: sarımsaq, soğan, horseradish, limon və zoğal.
Sarımsaq, soğan və digər məhsullarda müxtəlif vitaminlər və mikroelementlər var: B və C vitaminləri, marqans, selen, mis, fosfor, sink və s. Ancaq spesifik dadına görə, daha cəlbedici bitki qidalarında olduğu kimi, özümüzü kifayət qədər qida ilə təmin etmək üçün o qədər çox soğan və ya limon yeyə bilmərik.
Onları qidaya əlavə etməklə, onu ürək və damarlar üçün daha sağlam edə bilərsiniz ki, bu da yüksək təzyiq və böyrək problemi olan insanlar üçün vacibdir.
Zoğalda da fitonsidlər olur. Bu giləmeyvə orqanizmin sağlamlığı üçün vacib olan antioksidantlarla zəngindir. Zoğal həmçinin salatlara yaxşı əlavə edir və ət üçün souslar üçün faydalı əsas olacaqdır.
Aynurə Məmmədova