Lif sağlam orqanizm üçün və çatışmazlıq ciddi problemlərə səbəb ola bilər.
Lif bədən tərəfindən tam həzm oluna bilməyən karbohidrat növüdür. Bu, ürək xəstəliyi, insult, 2-ci tip diabet və bağırsaq xərçəngi kimi ciddi xəstəliklər riskinin azalması ilə əlaqələndirilib.
Gündə təxminən 30 qram lif istehlak etməyi tövsiyə edilir, baxmayaraq ki, insanların çoxu yalnız təxminən 20 qram və bundan da az yeyir.
“Medicina” xəbər verir ki, qastroenteroloq Alexandra Alisovanın sözlərinə görə, lif çatışmazlığı sərt nəcislərə gətirib çıxarır. Lif bağırsaq divarına təzyiq edərək və əzələ daralmalarını (peristaltika) stimullaşdırmaqla nəcisin həcmini artırır.
Hemoroid düyünlər - anus ətrafında və ya rektal kanalın içərisində şişkin damarlardır. Onlar iltihablı ola bilər, defekasiya zamanı ağrıya səbəb olur və bəzən qanaxma ola bilər.
Lif çatışmazlığı hemorroidin səbəbi ola bilər, həm də artıq babasil varsa, simptomları daha da pisləşdirəcək.
Lif mədə boşalma sürətini gecikdirir, buna görə də yüksək lifli qidalar mədədə az lifli qidalardan daha uzun müddət qalır və daha uzun müddət toxluq hissi verir.
Pəhrizinizdə lif tərkibini artırmaq arıqlamağa kömək edə bilər. Lif çatışmazlığı yemək yeməyə təhrik edir.
Lif xolesterolun bağırsaqlardan qana qarışmasının qarşısını almağa kömək edir.
Gündə yeyilən hər yeddi qram lif ürək xəstəliyi riskini 9% azaldır.
Günay Quluzadə