Düzgün qidalanmamaq həzmi pisləşdirir və bağırsaqda böyük problərə gətirib çıxardır.
“Medicina” xəbər verir ki, qastroenteroloq İlya Nevzorovun sözlərinə görə, qəbizlik, meteorizm, həzm pozğunluğu və disbakterioz, bir qayda olaraq, qidalanmada səhvlər səbəbindən baş verir.
Xüsusilə insan yağlı, duzlu, qızardılmış və şirin yeməklərdən imtina edə bilmirsə. O, nə qədər istəklərini yerinə yetirirsə, həzm orqanları bir o qədər pis işləyir.
O, həmçinin qeyd edib ki, bu cür problemləri xarici əlamətlərlə asanlıqla sezmək olar: dərinin, saç və dırnaqların vəziyyəti pisləşir, emosional pozğunluq və yuxu ilə bağlı problemlər var. Həzm sistemini normal saxlamaq üçün menyuda daima bu yeməklər olmalıdır.
Fermentləşdirilmiş süd, qatıq, kefir və fermentləşdirilmiş bişmiş süd, onları gündə iki dəfə içsəniz, bədəndəki bakteriyaların sayını tez bir zamanda normallaşdıra bilərsiz. Və bu, öz növbəsində, yoğun bağırsağın işinə faydalı təsir göstərəcəkdir. Belə qidalarla mütləq qəbizlik olmayacaq.
Çünki tərkibində pəhriz lifi var. Bağırsaq mikroflorasının lazımi qidalanma alması üçün diyetə prebiyotiklərlə zəngin qidaların daxil edilməsi vacibdir. Bütün taxıl çörəyi, yulaf əzməsi, qarabaşaq yarması və düyü ola bilər.
Ədviyyatlar – Zərdəçal, zəncəfil, zəfəran, paprika, keşniş - bütün bu əlavələr çoxlu həzm fermentlərini ehtiva edir. Onlar həzm stimulyatorlarıdır, yəni qidanın həzm edilməsi və ondan hər bir insanın ehtiyac duyduğu faydalı maddələrin alınması prosesini asanlaşdırır.
Günay