Beynin sağlam qalması üçün düzgün qidalanmaq vacibdir. Duzla zəngin qidaların davamlı qəbulu hipertoniyanın inkişafına kömək edir və bununla da öz növbəsində beyin xəstəlikləri, o cümlədən demensiya riskini artırır.
“Medicina” xəbər verir ki, həkim – nevroloq Yekaterina Demyanskovanın sözlərinə görə, hipertoniya ilə yalnız damarların keçiriciliyi azalmır, həm də beyində onların sayı tədricən azalır. Beyində qan dövranı pozulur, buna görə də arterial hipertenziya demensiyanın inkişafı üçün ciddi risk faktorudur.
“Yeyilən heyvani yağların miqdarına nəzarət etmək lazımdır. Pəhrizdə onların çox olması aterosklerozun inkişafına kömək edir, bu zaman damarlarda xolesterin lövhələri meydana çıxır, beyinə qan tədarükünü pozur.
Pəhrizdə yağların həddindən artıq məhdudlaşdırılması beyinə mənfi təsir göstərir. Ət, qaraciyər, heyvan yağı, yağ, yumurta sarısı tərkibində neyronların normal fəaliyyəti və neyrotransmitterlərin istehsalı üçün lazımi maddələr var.
Orqanizmi ehtiyac duyduğu yağlardan məhrum etməyin, eyni zamanda qanda xolesterinin səviyyəsinə nəzarət edin. Beyin ciddi pəhriz məhdudiyyətlərinə dözmür, o daim enerjiyə ehtiyac duyan orqandır.
İstənilən məhdudlaşdırıcı pəhriz onun üçün zərərlidir, çünki ən vacib qida maddələri, vitaminlər, mikroelementlər çatışmazlığı riski var. Yeməklər arasında uzun fasilələr hipoqlikemiyaya (aşağı qan şəkəri səviyyəsi) səbəb olarsa, bu beyinə də mənfi təsir göstərir”.
Aynurə Məmmədova