Hipotiroidizm və bağırsaq mikrobiomunun çatışmazlığı kilo itkisinə mane olur.
Zəif fəaliyyət göstərən qalxanabənzər vəz (hipotiroidizm) insanın bütün səylərə baxmayaraq, arıqlaya bilməməsinin səbəblərindən biridir.
“Medicina” xəbər verir ki, həkim – diyetoloq Yelena Solomatinanın sözlərinə görə, arıqlamağa çalışan insanlar ilk növbədə sağlamlıqlarına nəzarət etməlidirlər.
“Tiroid vəzi bədəndə enerji istehsalı və metabolik proseslərdən məsuldur. Bez hormonlarının qeyri - kafi istehsalı - hipotiroidizm arıqlamağınıza mane olur və ya kökəlməyinizə səbəb olur. Əgər funksiyası azalırsa və məsələn, yod çatışmazlığı səbəbindən azala bilərsə, metabolizm yavaşlayır.
“Hipotireozdan əlavə, bağırsaq mikrobiomunun işləməməsi arıqlamağı çətinləşdirən başqa bir amildir. Bağırsaq mikrob balansı pozularsa, qidanın həzm mexanizmi dəyişməyə başlayır. Əgər patogen flora bağırsaqlarda çoxalırsa, onun tərkib hissəsi olan orqanizmlər onların böyüməsi üçün dəfələrlə qida kütlələrindən istifadə edə bilərlər. Bu yeyilən yeməyin kalori miqdarının artmasına səbəb olur.
Güclü və ya uzun müddət davam edən stress də arıqlamağa mane olur. Stressli vəziyyətdə bədən yağın intensiv yığılması rejiminə keçir, çünki bunun üçün təkamüllə "proqramlaşdırılmışdır". Bədən çətin dövrlərdən keçmək üçün ehtiyat toplayır”.
Aynur Məmmədova