Kəsmik selen və sinklə zəngindir, bu məhsul qalxanabənzər vəzi, böyrəklərin, oynaqların və mədə-bağırsaq traktının sağlamlığı üçün vacibdir.
“Medicina” xəbər verir ki, kəsmik qiymətli zülal mənbəyidir, ona görə də məşqdən əvvəl yemək tövsiyə olunur. Beləliklə, əzələlər daha sürətli bərpa olunacaq və ağırlıq hissi olmayacaq.
Kəsmiyin əsas 7 faydasını təqdim edirik:
Yaddaşı artırır
Söhbət kəsmikdə olan B12 vitaminindən gedir. Bir payda (təxminən 150 q) bu vitaminin 0,9 mikroqramı var, gündəlik doza isə 2,4 mikroqramdır.
B12 sinir sisteminin, o cümlədən idrak funksiyalarının düzgün işləməsindən məsuldur. Bundan əlavə, həzm fermentlərinin sağlam istehsalını və əsas qida maddələrinin hüceyrələrə daşınmasını təşviq edir.
Enerji verir
B2 vitamini bədəndə müəyyən fermentlərin işləməsi üçün vacibdir və sizə enerji verməyə kömək edə bilər.
Bundan əlavə, B2 vitamini hüceyrələrdə sağlam metabolizm və enerji mübadiləsi üçün çox vacibdir. Onun çatışmazlığı daha ağır hallarda yorğunluq, depressiya və qaraciyər problemlərinə səbəb ola bilər.
Əzələ böyüməsini təmin edir
İdmanla məşğul olanlara məşqdən əvvəl az miqdarda kəsmik yemək məsləhət görülür. Bu, əzələlərin məşqdən daha sürətli bərpasına kömək edə bilər və həmçinin sağlam maddələr mübadiləsini təşviq edə bilər. Kazein və keçi südü zülalı da müxtəlif amin turşularının udulmasına kömək edəcək, bu da əzələ kütləsinin böyüməsinə müsbət təsir edəcək.
Qalxanvari vəzi qoruyur
Qalxanabənzər vəzimizin fasiləsiz işləməsi üçün onun təkcə yoda deyil, selenə da ehtiyacı var. Bu element dərinin vəziyyətinə də təsir göstərir. Antioksidant xüsusiyyətləri ilə müxtəlif komplekslərdəki selenium viruslarla, sistemli iltihablarla, otoimmün proseslərlə və hətta xərçəngə səbəb olan hüceyrə mutasiyaları ilə mübarizə aparmağa kömək edir.
Sümükləri gücləndirir
Kəsmikdən danışarkən ən çox xatırlanan kalsium elementidir. Bir fincan kəsmikdə təxminən 227 mq kalsium var ki, bu da gündəlik dəyərin 20% -ni təşkil edir.
Kalsium skeletlə yanaşı, hormonal sistemə də faydalı təsir göstərir və hətta müxtəlif yoluxucu xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edir.
Arıqlamağa kömək edir
Birincisi, kəsmik uzun müddət toxluq hissini saxlamağa kömək edir, buna görə də daha az yeyəcəksiniz. Bu məhsul yağ deposunda yığılmır, buna görə də pəhriz saxlayanlar tərəfindən yeyə bilər.
Bağırsaq funksiyasını yaxşılaşdırır
Kəsmikdə olan laktik turşu bakteriyaları bağırsaq hərəkətliliyini normallaşdırır. Bununla belə, xatırlamaq lazımdır ki, mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan insanlar, xüsusən də kəskin mərhələdə kəsmikləri yalnız işlənmiş formada yemək daha yaxşıdır.
Günay Quluzadə