Hazırda dəbdə olan interval qidalanma sağlamlığa zərər verə bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, amerikalı dietoloq Dani Mettis bu oruc barədə məlumat verib.
“Fasiləli oruc tutmaq əsəbilik, yuxu problemləri, yorğunluq, aşağı qan təzyiqi və aşağı qan şəkəri səviyyəsinə səbəb ola bilər.
Bu pəhriz aydın şəkildə orucluq dövrünə (yalnız su, çay, qatqısız qəhvə istehlak edilir) və doyma dövrünə (istənilən qida istehlak olunur) bölməkdən ibarət pəhrizdir.
Bu pəhrizin ən məşhur növü 16:8 rejimidir və oruc 16 saat davam edir.
Bununla belə, 12/12, 5/2 (beş gün normal yemək və iki gün qida məhdudiyyəti) kimi digər növləri də var.
Araşdırmalar göstərib ki, aralıq oruc çəki və qan şəkəri səviyyəsini azaltmaqda təsirli olur.
Sonuncu üstünlük, dezavantaj da ola bilər. Uzun müddət yeməksiz qalsanız, qanda qlükoza səviyyələrində "düşmə" zəiflik, baş ağrısı, yorğunluq və əsəbiliyə səbəb ola bilər. Bənzər simptomlar belə bir pəhrizdə qan təzyiqinin azalmasına səbəb olur.
Bu qidalanma nizamsız qida qəbulu səbəbindən qəbizlik riskini artırır. Pəhrizdəki hər hansı dəyişiklik həzm sistemində problemlər yarada bilər.
Aygün Musayeva