Yüksək dəmir tərkibli məhsullar təkcə ət, qaraciyər deyil.
“Medicina” xəbər verir ki, Qastroenteroloq və hepatoloq Sergey Vyalov
yüksək dəmir tərkibli məhsulların ilk 5 siyahısını tərtib edib.
“Çox adam dəmir axtarışındadır, çünki anemiya geniş yayııb. Lakin onun nə qədər olduğunu və hansı məhsullarda olduğunu bilmirlər.
100 qramında yüksək dəmir olan ilk 5 qida:
küncüt - 16 mq, gündəlik dəyərin 114% -i
dəniz yosunu - 16 mq, 114%
buğda kəpəyi - 14 mq, 100%
mərcimək - 11,8 mq, 84%
qarabaşaq yarması - 8,3 mq, 59%
Vyalov yazır ki, enerji və yağ kimi dəmirin saxlandığı bir maddə olan "ferritindən dəmir əldə etmək" mümkündür.
Bədəndə dəmir çatışmazlığının əlamətləri:
zəiflik, yuxululuq, artan yorğunluq;
baş ağrısı, tinnitus, başgicəllənmə;
təbaşir, gil, diş tozu və s. yemək arzusu
benzin, aseton, lak, boya qoxularına asılılıq;
solğunluq, quruluq, ağızın künclərində çatlar, yaraların uzun müddət sağalması;
kövrək dırnaqlar;
saç tökülməsi və kövrəklik;
ağız boşluğunun və mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri;
sürətli ürək döyüntüsü, ürək ağrısı, nəfəs darlığı, şişkinlik.
Aygün Musayeva