Ana olmaq hər bir qadının arzusudur. Ancaq bəzən elə olur ki, müəyyən səbəblərə görə qadınların hamilə qalmasında problemlər yaranır. Amma çoxları dərdlərinin əlaclarının gündə yedikləri qidalarda olduqlarından xəbərsizdirlər.
Medicina.az qadınlara hamilə qalmaqda kömək edəcək qidaların siyahısını təqdim edir:
Banan: B6 vitamini və kaliumla zəngindir. Yumurta hüceyrəsinin keyfiyyətini artırır.
Qırmızı meyvələr (tut, moruq, qaragilə): Tərkibində çoxlu miqdarda C vitamini və fol turşusu olan qırmızı meyvələr progesteron hormonunun (hamiləlik hormonu) hüceyrəyə daxil olmasına kömək edərək mayalanma riskini artırır.
Yağsız ət (toyuq, kırmızı ət): Dəmir və əsas yağ turşuları baxımından çox zəngindir. Dəmir azlığı qadınlarda yumurta hüceyrəsinin yetişməsində problemə səbəb ola bilər.
Yumurta: D vitamini, omega-3 yağ turşusu və fol turşusu ilə zəngindir. Gün ərzində 1 və ya 2 yumurta fərqli formalarda bişirilərək yeyilə bilər.
Sarıkök: C, E vitamini ile, fol turşusu, beta karoten və lutein kimi antioksidantlarla zəngin olan sarıkök aybaşı pozulması zamanı daha faydalıdır. Antioksidanlar bədəndə olan zərərli sərbəst radikalları zərərsizləşdirərərk yumurta hüceyrəsinin keyfiyyətini artırır.
Sarımsaq: Tərkibində bol miqdarda antioksidant maddələr var. Bu isə mayalanma prosesinə müsbət təsir göstərir.
Zeytun yağı: Tərkibində yüksək miqdarda doymamış yağ turşuları var. Qadınlarda insulin müqavimətini azaldaraq ana olmaq üçün hazır hala gətirir.