Hansı özəl klinikaya etibar edirsiz? - SORĞU

Allergiyaya səbəb olan histaminli qidalar

  • 2023.06.23 15:07
  • 1586 Baxış
Allergiyaya səbəb olan histaminli qidalar
Histamin bir protein birləşməsidir. Xəbərçi maddə orqanizmin özü tərəfindən istehsal olunur və qida ilə bədənə daxil olur.




“Medicina” xəbər verir ki, diyetolq İqor Strokovun sözlərinə görə, histamin ilk növbədə boş hüceyrələrdə əmələ gəlir. Allergik reaksiya zamanı maddə sərbəst buraxılır və dərinin qaşınması, qızartısına səbəb olur.

“Histamin dözümsüzlüyü termini də geniş yayılmışdır. Bu, sağlam insanlarda histamini parçalayan fermentin çatışmazlığından qaynaqlanır.

Bu ferment (diamin oksidaz) çox aşağıdırsa və ya optimal şəkildə işləyə bilmirsə, aşağıdakı simptomlar yaranır. Artıq qeyd olunan qızartı və təzyiqin düşməsi ilə yanaşı, ishal və baş ağrıları da baş verə bilər.

Histamin dözümsüzlüyü olan insanlar təbii olaraq,histaminlə zəngin qidalardan uzaq durmalıdırlar.

Bunlara ispanaq, pomidor, qırmızı şərab, yetişmiş pendir və şokolad daxildir.

İnsanlar siqaret çəkdikdə, spirtli içki qəbul etdikdə, müəyyən dərmanlar qəbul etdikdə, allergiya və iltihab zamanı bədəndə histamin daha çox istehsal olunur”.

Günay Quluzadə