Ağ düyü tez-tez "pis karbohidrat" adlandırılır, çünki o, xarici qabığı, kəpəkləri və mikrobları çıxarmaq üçün çox işlənir, bu da onu lifdən və qida maddələrinin bir hissəsindən məhrum edir.
Bəs ağ düyüdən tamamilə imtina edib onu zərərli məhsul elan etmək lazımdırmı?
Lent.az bildirir ki, "Eat This, not That!" nəşrinin tibb ekspertləri qeyd ki, ağ düyü yemək həm yaxşı, həm də yaxşı olmayan "bir neçə gözlənilməz yan təsir" verə bilər.
Daha çox enerji
Hətta emaldan sonra ağ düyü bir qədər lif saxlayır və həmçinin mühüm vitamin və mineralları (məsələn, sink, selenium, fosfor, vitamin B6) ehtiva edir.
Düyüdə olan karbohidratlarla birlikdə bu "buket" daha çox işin öhdəsindən gəlməyə kömək etmək üçün enerji təkan verə bilər, diyetoloq Loren Manaker deyir.
Daha güclü sümüklər
Ağ düyü yemək tərkibində manqan olduğu üçün sümük sağlamlığı üçün faydalıdır.
Arseni qəbul etmək riski
Bu mikroelement tez-tez böyük miqdarda istehlak edildikdə, ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Düyüdə torpaqdan udulmuş arsen (Mendeleyevin elementlərin dövri sistemində 33-cü element. Bu elementin rusca adı (mışyak) çox ehtimal ki, siçanları (rusca mış) zəhərləmək üçün istifadə olunan zəhərin adı ilə bağlıdır; digər şeylərlə yanaşı rənginə görə boz mışyak (arsen) siçan (mışı) xatırladır-red.) ola bilər.
Metabolik sindromun inkişafına meyl
Düyü yeməyin başqa bir yan təsiri metabolik sindrom riskinin, ürək xəstəliyi, insult və tip 2 diabet riskinin artması ola bilər.
Ekspertlər bu riskləri nəzərə alaraq hesab edirlər ki, ağ düyüdən tamamilə imtina etmək lazım deyil. Bu məhsul orqanizmi gün ərzində bir dozada qida və enerji ilə təmin edir. Bununla belə, ağ düyü ölçülü şəkildə istehlak etmək və mövcud xroniki xəstəliklər üçün onun pəhrizə daxil edilməsinin mümkünlüyünü həkiminizlə müzakirə etmək vacibdir.