Sağlam həyat tərzinə keçid etmək üçün yaş həddi 40 ola bilər.
Tədqiqatlar göstərir ki, 40 yaşdan sonra sağlam qidalanmaq qocalıqda demensiya riskini azaldır.
Medicina.az xəbər verir ki, orta yaşlardakı yemək vərdişləri yaddaş itkisinin qarşısını almaqda əvvəllər düşünüldüyündən daha böyük rol oynayır.
3000 yetkin britaniyalı ilə aparılan araşdırma 43 yaşlı bir insanın pəhrizinin keyfiyyətinə baxaraq onun sonrakı həyatında demensiyanın inkişaf riskinin proqnozlaşdırıla biləcəyini göstərib.
Orta yaşda bol miqdarda yaşıl yarpaqlı tərəvəz və tam taxıl istehlak edən insanların 69 yaşına çatdıqda yaddaş testlərində daha kəskin zəkaya sahib olduqları müəyyən edilib.
Amerika Qidalanma Cəmiyyətinin konfransında təqdim edilən araşdırmada 1946-cı ildə doğulan və 75 ildən çox izlənilən 3 059 nəfərin məlumatları təhlil edilib.
Müxtəlif yaşlarda onların yedikləri tərəvəz və ya şəkərli qidaların miqdarı kimi faktorlara əsasən, pəhrizləri “aşağı”, “yüksək” və ya “orta” keyfiyyət kimi qiymətləndirilərək qeydə alınıb.
İştirakçılar, həmçinin müntəzəm olaraq beyin funksiyalarını və yaddaşlarını ölçən koqnitiv testləri tamamlayıblar.
Yaddaş testlərində ən pis nəticə göstərən qrupun 59%-ini keyfiyyətsiz, 7%-ini isə yüksək keyfiyyətli qidalananlar təşkil edib.
Ən yaxşı yaddaşa malik qrupun 36%-i yüksək keyfiyyətli pəhrizə, 8%-i isə keyfiyyətsiz pəhrizə əməl edənlər olub.
Tədqiqat sağlam pəhrizin demensiyanın qarşısının alınmasında mühüm rol oynadığını göstərən əvvəlki araşdırmaları təsdiqləyir. Ancaq xəstəliklə qidalanma arasındakı əlaqələrin əvvəllər məlum olduğundan çox daha erkən başladığını göstərir.
Əvvəlki tədqiqatlar altmış və yetmiş yaşlarında olan insanların yemək vərdişlərinə diqqət yetirsə də, bu son araşdırma 43 yaşında bir insanın pəhrizinin sonrakı həyatda demensiya riskinin ən güclü göstəricisi olduğunu üzə çıxarıb.
"Nəticələrimiz göstərir ki, 50 yaşından əvvəl orta yaş pəhriz nümunələri 69 yaşa qədər koqnitiv meylləri ən yaxşı şəkildə proqnozlaşdıra bilər", - deyə tədqiqatçılar qeyd ediblər.
Məlum olub ki, bu yaşda pəhriz keyfiyyətindəki hər kiçik artım - məsələn, gündə bir porsiya tərəvəz yemək kimi - beyin funksiyası testlərində aşağı nəticə əldə etmək riskini 4 faiz azaldır.
Aysel