- Bu xəstəliyə səbəb olurHər gün yumurta yeyənlərin diqqətinə!

  • 2019.01.01 15:22
  • 17951 Baxış
- Bu xəstəliyə səbəb olur Hər gün yumurta yeyənlərin diqqətinə!

 

Yumurta sarısı təbiətdə tərkibində ən az xolesterol olan qidadır. Lakin dietoloqlar heç bir vaxt yumurtanı qadağan etmir və ya istənlən  qədər yumurta yeməyə də icazə vermirlər. Bəs çox yumurta yeməyin bəzi xəstəlikləri tətiklədiyini bilisiniz?

 

Medicin.az sizə həddən artıq çox yumurta yeməyin hansı xəstəliklərə səbəb ola biləcəyi haqda məlumat verir. 


Dünya miqyasında aparılan araşdırmada koronar ürək xəstəlikləri ilə qandakı xolesterin miqdarı arasında əlaqə olduğu məlum olub. Müalicə ilə qanda olan xolesterinin miqdarı azaldılaraq ürək xəstəlikləri risqinin də azaldılması mümkündür.  Lakin tərkibində xolesterinin midqarı az olan qidalarla qidalanan Yaponiya, Havay və San Fransisko sakinləri arasında da ürək xəstəliklərinin sayının get-gedə artdığı bildirilir. Bunu səbəbi isə onların qida rasionlarında yumurtanın geniş yer almasıdır. 


Yumurta istifadəsi qandakı xolesterol miqdarına çox böyük təsir göstərir.  Araşdırmaya görə,  qəbul edilən hər 100 mg xolesterolun bədəndə olan ümumi xolesterolu 2-3 mg artırdığı qeyd edilir. 


Sadə bir hesablama ilə bir yumurtanın tərkibində orta esabla 220 mg miqdarda  xolesterol olduğunu qeyd etsək o zaman, tək bir yumurta sarısı yeməklə ümumi xolesterolun 4-6 mg artdığını söyləmək olar.

 

Bir sözlə yumurta yeyən hər kəsin qanında olan xolesterolun yüksəlir. 


Yumurta nə qədər də xolesterolla zəngin olsa da, tərkibində doymuş yağın az olması səbəbindən onun xolesterolu yüksəltməsi, qırmızı ət və kərə yağına nisbətən çox aşağıdır. 


Buna görə də ürək xəstəlikləri risqi daşıyan insanlar yumurtanın sarısından deyil, ağından istifadə etsələr daha yaxşı olar.


Yumurtanın tərkibində olan amin turşuları böyüməkdə olan uşaqlara, hamilə qadınlara və körpə əmizdirən analara yaxşı təsir göstərir. 

 

Arzu

Medicina.az